Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete vypnout v nastavení prohlížeče. Více


Poradna Grily

Jak vybrat gril?

 
Grilujte pro radost, zdraví a dobrou náladu s přáteli.
 
Grilování je čím dál oblíbenější úpravou jídla. Abyste si i vy mohli ugrilovat něco dobrého, budete potřebovat kvalitní gril. Vyberte si ten pravý a skvělé gastronomické zážitky vás neminou.
 
 
 
 
Nejprve si položte otázky, kde a jak chcete gril používat. Plánujete venkovní grilování, nebo chcete menší gril na balkon či terasu? Budete chtít grilovat i v interiéru? Budete gril často převážet? Pro kolik lidí budete obvykle na grilu připravovat jídlo? Jak často budete grilovat? Zvažte také čas, který se rozhodnete vyhradit si na přípravu grilování, a čas, který budete muset strávit uklízením po grilování. Zohledněte také místo potřebné na uskladnění grilu a promyslete, kolik peněz chcete do nákupu nového grilu investovat. Oboje úzce souvisí s volbou grilu podle typu paliva. 
 
 
 

Obecné parametry grilů

 

Velikost grilovací plochy a grilu celkově

Grilovací plocha grilu neboli rošt by měla zabírat maximální plochu celého grilu tak, aby teplo bylo rovnoměrně rozváděno, a grilování tak probíhalo stejnoměrně. Nikoho nepotěší, když se připravované jídlo ve středu roštu připaluje, zatímco na krajích zůstává syrové.
 
Velikost roštu vybírejte podle množství potravin, které budete na grilu připravovat, respektive podle počtu lidí, pro které budete grilovat. Na trhu jsou k dostání grily s malou plochou roštu (okolo 1200 cm²), právě tak jsou v nabídce i grily s opravdu velkým roštem (třeba okolo 3500 cm²). Pro čtyřčlennou rodinu uvažujte o zakoupení grilu s roštem o rozloze minimálně 1500 cm².
 
Existují také přídavné rošty, které se umisťují nad základní rošt grilu. Kromě toho, že zvětší celkovou grilovací plochu, umožní udržovat ugrilované potraviny teplé, aniž by blokovaly grilovací plochu. Přídavné rošty mohou zabírat celou plochu původního roštu a tvořit tak „druhé patro“ grilu. Některé přídavné rošty jsou menší a zabírají třeba jen poloviční plochu původního roštu, jiné mohou být dokonce v několika patrech nad sebou.
 
 
 

Spotřeba, výkon a příkon

Spotřeba paliva při jednom grilování vás bude stát řádově koruny, při častějším grilování se to ale může prodražit. To, jakou bude mít váš gril spotřebu, se bude odvíjet do značné míry od toho, na jaké palivo bude fungovat. 
 
 
Příkon vyjadřuje množství dodané energie za jednotku času (tedy spotřebu elektřiny) a většinou se uvádí u elektrických grilů. Reálný, tedy topný výkon je vždy o něco nižší než příkon. U plynových grilů se operuje častěji výkonem, tedy nikoli spotřebou, ale energií, kterou hořáky mohou na plný výkon vydat. Zpravidla platí, že čím větší příkon či výkon, tím větší je velikost grilovací plochy.
 
 
Obecně platí, že na požadovanou teplotu se rychleji rozehřeje gril s vyšším výkonem (resp. příkonem – v případě elektrických grilů). Pokud chcete úspornější gril, vybírejte modely s nižším výkonem, při grilování pak ale budete muset být trpělivější.
 
 

Hmotnost

Hmotnost grilu by vás měla zajímat obzvláště v případě, pokud budete gril často přenášet či převážet. Jestliže budete mít gril většinou napevno na jednom místě, jeho váha pro vás nemusí být rozhodujícím kritériem.
Většinou platí, že je váha přímo úměrná výkonu a ceně grilu i rozloze jeho grilovací plochy. 
 
Důležitá je i stabilita grilu během jeho samotného používání, neměl by se snadno převrátit, a také možnost manipulace s ním (například přikládání dřevěného uhlí) i ve chvíli, kdy se griluje, a některé plochy jsou proto rozpálené.
 
 
 
 

Druhy grilů podle paliva

            

 

Elektrické grily

Elektrické grily můžete využívat pro grilování doma i venku. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí nevydávají téměř žádný kouř (nanejvýš kouř z pečených potravin, nikoli z hořícího paliva). Jejich příprava před samotným grilováním je velice rychlá, nemusíte tedy myslet na to, zda máte dostatek paliva. Pokud se s elektrickým grilem vydáte grilovat ven, nezapomeňte na to, že bez elektrické zásuvky se neobejdete a někdy budete potřebovat možná i prodlužovací kabel.
Velkou výhodou stolních elektrických grilů je jejich lehkost a skladnost, což oceníte jak při jejich přepravě třeba na dovolenou, tak doma v kuchyni.
 
Elektrické grily mohou mít grilovací desky z různých materiálů a u všech platí, že mají jednoduchou údržbu. Tyto grily jsou vybaveny snadnou regulací teploty, grilování s nimi tedy hravě zvládne i začátečník. Elektrický gril se vám bude hodit, pokud považujete grilování za jednu z vašich nejzákladnějších úprav pokrmů.
 
 

Plynové grily

Plynové grily fungují na plynové palivo dodávané buď v propan-butanových láhvích, nebo plynových kartuších. Tyto grily mohou být různých velikostí, existují velmi malé cestovní, ale i velké se třemi hořáky. Grilování na plynovém grilu je snadné a komfortní, protože plynový gril neprodukuje dráždivý dým, a navíc je na něm snadné regulovat teplotu.
 
Nevýhodou plynových grilů je jejich vyšší pořizovací cena. Rovněž plynové palivo vás vyjde dráž než dřevěné uhlí. Výhodou je ale vyšší životnost těchto grilů, jejich snadná údržba a rychlé rozehřívání, které se často obejde i bez sirek či zapalovače, pokud má gril tzv. piezoelektrické zapalování na tlačítko.
 
U plynových grilů hraje zásadní roli počet hořáků a jejich rozmístění. Obecně platí, že čím více hořáků, tím lépe, protože je grilovací plocha rovnoměrněji zahřívána. Důležité proto je, aby byly hořáky rozmístěné pod celou plochou grilovacího roštu. Při výběru plynového grilu se zaměřte na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání, takže je možné nastavit různou teplotu pro různé části roštu.
 
Plynový gril oceníte, pokud grilujete často a nemáte příliš mnoho času na přípravu grilu před grilováním, jeho rozehřívání a následný úklid.
 
 

Grily na dřevěné uhlí

Tyto grily jsou nejefektivnějším typem grilů díky vysokým teplotám, kterých dosahuje dřevěné uhlí či brikety. Jejich velkou výhodou je tedy rychlá příprava grilovaných pokrmů, i když příprava samotného grilu před grilováním trvá déle kvůli postupnému rozžhavování uhlí. Příprava jídla na tomto typu grilu vyžaduje určitou zručnost a cvik. Pokud jste tento typ grilu nikdy předtím nepoužívali, pravděpodobně vám chvíli potrvá, než se naučíte odhadnout náležitou teplotu uhlí pro správný moment vložení potravin a udržovat stabilní teplotu přikládáním.
 
Tento typ grilu je jediný, jenž vám poskytne grilování v typickém kouři, který dává pokrmu žádoucí aroma. Výhodou grilů na dřevěné uhlí je jejich nižší pořizovací cena a velmi malé riziko poruchovosti, jejich nevýhodou je pak náročnější údržba a úklid.
 
Gril na dřevěné uhlí zvolte, pokud považujete grilování za gurmánský rituál, který si rádi vychutnáte v tradičním provedení.
 
 
 
 

Typy grilů podle konstrukce a použití

 

Zahradní grily

 
Zahradní grily jsou určeny pro venkovní grilování. Bývají vybaveny odklápěcím víkem, takže umožňují dva způsoby grilování, přímý a nepřímý.
 
 
Zahradní grily mohou být propojeny s udírnou nebo krbem.
 
 
 

Stolní a kontaktní grily

 
Stolní grily jsou menší elektrické grily, se kterými je možné grilovat i doma. Mohou být buď kontaktní, nebo otevřené.
Kontaktní elektrické grily mají na rozdíl od otevřených grilů ještě druhou grilovací plochu, která je příklopná shora. U některých modelů je možné nastavit horní plochu tak, aby se nedotýkala grilovaného pokrmu, ale pouze na něj žhnula teplo. To oceníte zejména při grilování sýru a ryb. Některé kontaktní grily mají obě grilovací plochy uzpůsobené tak, že se dají naplno rozevřít do 180 °. Tím z kontaktního grilu vznikne gril otevřený s dvojnásobnou plochou.
 
 
 

Přenosné a kufříkové grily

 
Kufříkové grily jsou uzpůsobené pro snadné přenášení. Jsou lehké, malé a mají uzamykatelné víko, které nepropustí ven uhlíky ani popel. U těchto grilů oceníte úchyty z tepelně odolných materiálů, takže vám nebude hrozit popálení. Především ale dbejte na to, zda je gril tohoto typu snadno a rychle rozložitelný a složitelný do požadované polohy.
 
 
 

    Jednorázové grily

Grily na jedno použití jsou vyrobeny z hliníku, takže jsou velmi lehké. Součástí jejich balení je malý hliníkový kotlík, tenký rošt, lehký podstavec a jedna dávka dřevěného uhlí, která vydrží cca na dvě hodiny grilování.
Výhodou tohoto grilu je jeho lehkost, balení kompletně připravené k použití a také nízká pořizovací cena.
 
 
 

Zahradní ohniště

 
Zahradní ohniště je vlastně široký nízký přenosný kotel, na který můžete umístit rošt a využít jej na grilování, či jej bez mřížky použít jako klasické ohniště. Některé modely mají filtrační systém, který odděluje dešťovou vodu a popel, což oceníte v případě, že nebudete po každé akci zahradní ohniště uklízet pod přístřešek.
 
 
 

Vodní gril

 
Vodní gril umožňuje zdravější přípravu jídla při grilování, protože svým fungováním zabraňuje rizikovému připalování jídla. Uvnitř grilu je umístěna nádoba s vodou, takže se potraviny grilují ve směsi kouře a vodní páry a nádoba zároveň zachytává odkapávající šťávu z grilovaných pokrmů.
Palivem pro vodní gril je středně tvrdé nebo tvrdé dřevo z listnatých stromů, přičemž jeho spotřeba je malá. Během jednoho grilování si vystačíte přibližně s jedním kbelíkem polínek. 
 
 
 

Funkce a další možnosti grilu

 
Možnosti svého grilu můžete rozšířit výběrem modelů, které disponují odklápěcím víkem, jež po přiklopení zaručí rovnoměrné rozvádění tepla po celém objemu grilu.
Pro snazší manipulaci s grilem vybírejte pojízdný gril s kolečky.
 
Při grilování většího množství jídla oceníte u grilu odkládací plochu, na které se již ogrilované pokrmy průběžně budou udržovat teplé. Některé modely grilů mají odkládací plochu zabudovanou, k jiným ji lze dokoupit dodatečně.
 
Velice praktickým pomocníkem je u grilu termostat, který vám umožní regulovat teplotu grilu tak, aby vyhovovala potřebám právě připravovaného pokrmu. Některé grily, většinou elektrické, mají časovač, takže vám „ohlídají“ stejnou dobu grilování, např. pro první i druhou stranu masa.
 
Řada zahradních grilů se prodává ve spojení s udírnou, případně jsou k dostání i přídavné udírny ke grilům.
 
V poslední době se těší oblibě raclette grily. Tyto grily jsou podtypem malých elektrických grilů, takže se dají používat i doma v kuchyni. Mají dvě patra. Na horním se griluje klasickým způsobem např. zelenina, plátky masa či slaniny, dolní patro se skládá z malých pánviček, na nichž se připravuje sýr.
 
 
 

Materiál grilovací plochy a roštu

 
Platí pravidlo, že skutečně kvalitní rošt je buď nerezový, nebo litinový.
 
Litinové rošty jsou těžší a bytelnější, mají delší životnost než rošty nerezové, výborně rozvádějí teplo. Jejich nevýhodou je ale pracnější čištění po grilování, protože litina je porézní, a vyšší pořizovací cena.
 
Nerezové rošty jsou lehčí a akumulují teplo o něco hůře než litina, proto se často vyrábějí masivnější, aby se této nevýhodě předešlo. Jejich velkou výhodou je snadné mytí, na které můžete použít klidně ocelový kartáč.
 
 
 
 

Příslušenství grilu

 
Grilovat se vám bude o poznání snadněji, vybavíte-li se hned do začátku základním příslušenstvím. Rozhodně se budou hodit ochranné rukavice nebo chňapky, ideální jsou žáruvzdorné.
 
Na obracení masa, zeleniny a jiných dobrot využijete obracečky, nerezové kleště a další grilovací nářadí, pro grily na dřevěné uhlí určitě využijete pohrabáče na žhavé uhlíky, hodí se i rozpalovače dřevěného uhlí, které zrychlí přípravu grilování, či vodní rozprašovač, když je třeba zmírnit hoření v některé části grilu. Často můžete sehnat na trhu rovnou celou sadu nářadí ke grilu. Pro odkládání tohoto nářadí jsou šikovné věšáky či košíky.
 
Pro grilování ve větší skupině jistě využijete jednorázové nádobí pro grilování.
Péči si zaslouží také gril samotný. Jeho životnost můžete prodloužit, pokud jej budete skladovat ve vhodném ochranném obalu. Jeho čištění provádějte vždy náčiním k tomu určeným a se speciálními čisticími prostředky.
 
Ke grilu můžete dále zakoupit nový rošt, nástavný rošt nebo třeba speciální mřížky na grilování ryb. Uplatnění jistě naleznou i rožně s motorkem vhodné třeba na grilování drůbeže a jiných potravin. A pokud se rozhodnete zařadit grilování do běžné přípravy pokrmů ve vaší domácnosti, poohlédněte se po speciálních hrncích a pánvích uzpůsobených k použití na grilu. Budete překvapeni, jak moc tím rozšíříte možnosti svého grilování.
 
Porovnat grily