Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Grily

Jak vybrat zahradní gril?

Trh nabízí nepřebernou nabídku grilů, které se liší tvarem, použitými materiály, zdrojem tepla, funkcemi i způsobem výroby. Není snadné si vybrat tak, aby investice odpovídala kvalitě. Jak si vybrat gril, který bude odpovídat vašim představám?
Před jeho nákupem je třeba si ujasnit zejména:  jak často budete grilovat, kde budete většinou grilovat, pro kolik lidí se bude grilovat, jaké máte prostory na uskladnění grilu mimo sezonu a v neposlední řadě kolik chcete do nákupu grilu investovat.


Rychlé odkazy:

Jaké typy zahradních grilů mám na výběr?

Hledáte-li nejlevnější řešení, pořiďte si gril na dřevěné uhlí.  Příprava masa na nich ale nemusí některým lidem díky přímému přepalování odkapávajícího tuku vyhovovat. Na malém prostoru, např. na terase, balkónu či dokonce i doma jsou ideální grily elektrické. Jejich nevýhodou je však závislost na elektrické přípojce. Pokud vás nebaví dlouho čekat, než je gril dokonale rozehřátý k přípravě pokrmů, pořiďte si plynový gril. Plynové grily (grily lávové či RBS grily) patří k těm uživatelsky velmi komfortním. K ohřevu se využívá plynu z propan butanové lahve. U plynových grilů je třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady. Je-li vaším životním stylem zdravá výživa, neváhejte a kupte si gril vodní.

Čeho si všímat pro bezpečnost při grilování?

Pro bezpečnost při grilování si všímejte stability grilu, řešení ohniště a popelníku proti přenesení ohně do okolí a pro snadnou manipulaci s nimi, dostatečné tloušťky plechu a technologie výroby zabraňující deformaci či jinému poškození. Samozřejmostí by mělo být použití potravinářsky nezávadných materiálů.
 

 

Jakou velikost a materiál grilovací plochy?

Rošt je srdcem grilu, měl by být nerezový nebo litinový, pokrytý kvalitním smaltem a musí zabírat maximální plochu (pro čtyřčlennou rodinu doporučujeme alespoň 1500 cm2), aby bylo teplo rozváděno do celého prostoru rovnoměrně.
Deska s leštěného kamene musí být kvalitně opracována a měla by být alespoň 40 mm silná, aby odolala dlouhotrvajícímu žáru.

 

Jaký výkon grilu?

Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí můžeme u grilů elektrických a plynových jejich výkon regulovat dle potřeb. Promyšlené grily mají také prvky zvyšující grilovací výkon, jako jsou poklopy a kouřovod, který ohřívá grilovací plochu navíc i horizontálně a zajišťuje ideální hoření.
Pro běžné rodinné použití stačí dvouhořákový plynový gril s výkonem od 7 – 10 kW.

Jak těžké jsou zahradní grily?

Nejlehčí grily na dřevěné uhlí či elektrické grily váží cca od 4 kg, takže je bez jakýchkoli potíží přeneseme. Hodí se vám tedy, pokud nemáte pro gril žádné stálé místo a chcete ho přemisťovat podle potřeby.
Jestli jste našli pro váš gril to pravé místo na zahradě, ale sem tam ho chcete popovézt, sáhněte po některém z rodinných plynových grilů, jejichž hmotnost je nejčastěji mezi 10 – 35 kg, také bývají pro snažší manipulaci vybaveny kolečky.
Ty největší pak váží i více než 70 kg a proto je vhodné najít pro ně pevné stanoviště na celou grilovací sezonu.

 

Slovníček pojmů:


Elektrický kontaktní gril - pokrm je oboustranně v přímém kontaktu s grilovací plochou. To vám umožní během krátké chvíle připravit zeleninu, kuřecí maso, steaky, ryby, karbanátky, ale také výborné sendviče. Některé grily umožňují rozložení, čímž se zvětší grilovací plocha.

Plynový kontaktní gril - grilovací plocha plynových kontaktních grilů je tvořena litinovým tálem, litinovým roštem nebo jejich kombinací. Grilovací plochu zahřívá plamen z hořáků umístěných přímo pod grilovacími plotnami a plechovými rozptylovači tepla, které současně zamezují stékání tuku do hořáků.

Raclette gril – umožňuje grilování na malých pánvičkách – pro každého podle jeho chuti. Raclette je polotvrdý sýr vyrobený z kravského mléka a tradiční švýcarské jídlo, kde hraje důležitou roli právě sýr Raclette. Místo originálního sýru Raclette lze použít jakýkoliv dobrý tučný sýr. Nejvhodnější přílohou k této specialitě jsou brambory vařené ve slupce. Na pánvičkách lze samozřejmě připravovat i jiné pochoutky.

Přímý způsob grilování - griluje se přímo nad zdrojem tepla a pokrm je přímo vystaven žáru. V polovině doby přípravy je nutno pokrm obrátit, aby se opekl i z druhé strany. Přímý způsob je vhodný pro steaky, hamburgery, kotlety a další pokrmy, které se grilují maximálně 30 minut.

Nepřímý způsob grilování - pokrm se nachází mezi zdroji tepla. Spodní část grilu a víko odrážejí stoupající horký vzduch, takže se pokrm peče ze všech stran jako v horkovzdušné troubě. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, pečeně a všechny velké kusy masa, které se musí péci relativně pomalu.

Barbecue - rožnění či opékání za pomoci roštů či rožňů umístěných přímo nad ohništěm.

Porovnat grily